Verleiding


Speluitbreiding voor Superhelden inclusief Spookkrijgers en voor Superheld Solo 't Duistere Woud


Jogledor

© 2015 Jogledor, P.D. de Jong 'Ariesz.'; alle rechten voorbehouden, all rights reserved

1. Verleiding, het verhaal
2. Extra benodigdheden, voorbereiding
3. Het weerstaan van de Verleiding
4.Tactiek1. Verleiding, het verhaal

Wint u regelmatig Superhelden inclusief de speluitbreiding Spookkrijgers of Superheld Solo 't Duistere Woud? Dan voegt de speluitbreiding Verleiding er een dobbelspelletje aan toe. Als de reis door Herolia voor de helft volbracht is, ligt de Verleiding op de loer. Als een held geen weerstand weet te bieden aan de Verleiding, dan verzaakt de held de queeste en dan is het spel verloren. Lagere spoken, de geesten van overleden monniken, kunnen de held helpen om aan de Verleiding weerstand te bieden.
Bij deze speluitbreiding gelden alle spelregels als voor Superhelden inclusief de speluitbreiding Spookkrijgers, c.q. alle spelregels voor Superheld Solo 't Duistere Woud. De regels voor de Verleiding komen er extra bij. De spelregels voor deze speluitbreiding zijn ietwat verschillend voor Superhelden inclusief de speluitbreiding Spookkrijgers dan voor Superheld Solo 't Duistere Woud. Waar de regels afwijken voor de solo variant zal dit worden aangegeven voorafgegaan door het woord Solo.


2. Extra benodigdheden, voorbereiding

Extra benodigd:
- 6 standaard dobbelstenen (zesvlakkig, genummerd met 1 t/m 6 ogen)
- optioneel: 8 blauwe fiches (Solo: 4 fiches)

Optioneel: nadat de landkaart van Herolia is gelegd, worden de 8 blauwe fiches op alle kaarten 8 en 9 gelegd. Solo: de 4 fiches worden op alle kaarten 9 gelegd. Het markeren met fiches (of met iets verleidelijks zoals een snoepje) is niet noodzakelijk, maar het helpt wel om tijdens het spel niet te vergeten de Verleiding te weerstaan.


3. Het weerstaan van de Verleiding

Als een held aan het begin van de beurt op een 8 of 9 staat op de landkaart van Herolia, dan staat de held bloot aan Verleiding. (Solo: als de held aan het begin van een beurt op een 9 staat.) Om de Verleiding te kunnen weerstaan, moet de held aan het begin van de beurt, dus voor ieder ander onderdeel van de beurt, met de zes dobbelstenen dobbelen. Als het de held lukt om in maximaal drie worpen alle zes de dobbelstenen in één of meerdere patronen te groeperen, dan heeft de held de Verleiding weerstaan. Lukt dit de held niet dan is het spel verloren voor beide spelers. (Solo: het spel is voor de speler verloren.) De eerste worp moet de held alle zes de dobbelstenen tegelijk gooien. De eventuele tweede en derde worp mag de held zelf bepalen welke dobbelstenen de held opnieuw werpt  (alle gekozen dobbelstenen in één worp.)
De patronen zijn:
2 of meer dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen;
3 of meer dobbelstenen met opeenvolgend aantal ogen.
Deze patronen mogen met elkaar gecombineerd worden.

Voorbeelden van combinaties waarbij alle zes de dobbelstenen in patronen gegroepeerd zijn:
1,1; 4,4; 5,5
2,2,2; 6,6,6
3,3,3,3; 5,5
4,4,4,4,4,4
1,2,3; 5,5,5
1,2,3,4; 2,2
1,2,3,4,5,6
2,3,4; 4,5,6
4,4,4; 4,5,6

Voorbeelden van combinaties waarbij niet alle zes de dobbelstenen in patronen gegroepeerd zijn en waarmee de Verleiding het van de held wint:
1,1; 4,4; 5; 6  of anders gegroepeerd: 1,1; 4; 4,5,6
4,4,4,4,4; 6
1,2,3,4,5; 4 of anders gegroepeerd: 1,2,3; 4,4; 5
1; 2; 4,4,4,4

Voor ieder lager spook (aas t/m 7) dat een held heeft, mag de held na afloop van de drie worpen één dobbelsteen naar keuze draaien met het gewenst aantal ogen boven.
Solo: Voor iedere twee lagere spoken (aas t/m 7) die een held heeft, mag de held na afloop van de drie worpen één dobbelsteen naar keuze draaien met het gewenst aantal ogen boven.

Met twee (solo: vier) lagere spoken kan een held dus bijvoorbeeld de volgende eindstand na drie worpen 1; 2; 4,4,4; 5 veranderen in 2,2 ; 4,4,4,4 waarmee de Verleiding is weerstaan.


4. Tactiek

Het dobbelspelletje is niet moeilijk te winnen, maar de held moet er wel zijn gedachten bij houden. Er is altijd een kans dat het niet lukt om in drie worpen alle zes de dobbelstenen in één of meer patronen te groeperen. Als de held dan niet genoeg lagere spoken heeft om alsnog de afwijkende dobbelstenen in patronen te groeperen, dan is het spel verloren. In de meeste gevallen zijn twee lagere spoken (solo: vier lagere spoken) voldoende verzekering om de Verleiding met succes te weerstaan.

Het aanhouden van lagere spoken als  bescherming tegen de Verleiding, kan met kosten gepaard gaan. Eenmaal voorbij de (8 en de) 9, is het "kostbaarder" om de lagere spoken in te ruilen voor een spookkrijger en moet de held misschien één of meer extra lagere spoken kopen voor een spookkrijger, die de held op de 7 precies kon inruilen.www.jogledor.nl
© 2015 Jogledor, P.D. de Jong 'Ariesz.'; alle rechten voorbehouden, all rights reserved